Εκτύπωση DTF –
Με την χρήση των εκτυπωτών ψηφιακής εκτύπωσης σε ύφασμα, την ευκολία παραγωγής, την απλότητα χρήσης, την απαράμιλλη ποιότητα του τελικού προϊόντος και την ζωντάνια των χρωμάτων στο ύφασμα, η βιομηχανία ψηφιακής εκτύπωσης υφάσματος έχει δει δραματικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να προσεγγίσει κάποιος την λύση για την κάλυψη των αναγκών του. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε την διαδικασία εκτύπωσης DTF από τα αρχικά Direct To Film.
Οι τρόποι ψηφιακής εκτύπωσης σε ύφασμα είναι –
- Η ψηφιακή εκτύπωση θερμομεταφοράς Sublimation Printing
- Η ψηφιακή εκτύπωση απ’ ευθείας σε ύφασμα DTG Direct To Garment
- Η ψηφιακή εκτύπωση σε φιλμ DTF Direct To Film
Τι είναι η εκτύπωση DTF;
Η εκτύπωση DTF είναι μια διαδικασία, ένας τρόπος μεταφοράς, μελανιών επάνω σε ύφασμα, εκτυπώνοντας ένα ειδικό φιλμ θερμομεταφοράς, σε απλούς inkjet εκτυπωτές – Εκτύπωση του φιλμ και μετέπειτα θερμική μεταφορά της εκτύπωσης απευθείας στο ύφασμα. Αυτό που έκανε την διαδικασία αποδεκτή σε πολύ κόσμο, είναι η δυνατότητα χρήσης πολλών και διαφορετικών υφασμάτων, η απλότητά της και το μικρό κόστος αρχικής επένδυσης. Υφάσματα πολυεστερικά, βαμβακερά, λευκά, χρωματιστά, μαύρα, μεταξωτά ή συνθετικά είναι πλέον δυνατόν να τυπωθούν με την μέθοδο DTF πολύ εύκολα.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται για την εκτύπωση DTF –
Η εκτύπωση DTF έχει μικρό κόστος αρχικής επένδυσης. Χρειάζονται τα παρακάτω –
- Εκτυπωτής Inkjet – Αυτοί οι εκτυπωτές λέγονται και DTF Modified Printers. Είναι εκτυπωτές inkjet με 6 ή 8 δοχεία χρωμάτων όπως ο Epson L800, L805, L1800, SCP600, R2000, R3000 κλπ. Επιλέγονται αυτοί οι εκτυπωτές γιατί έχουν 6 ή 8 κανάλια μελανιών όπως: C M Y K Lc & Lm. Αυτό δίνει την δυνατότητα αντικατάστασης των καναλιών Lc & Lm με λευκό χρώμα. Ετσι λοιπόν από CMYKLcLm γίνονται CMYKWW χρησιμοποιώντας στα αντίστοιχα δοχεία μελάνια DTF. Επίσης τα ροδάκια που τραβάνε το χαρτί μέσα στον εκτυπωτή, αφαιρούνται για να μην αφήνουν γραμμές επάνω στο φιλμ της εκτύπωσης.
- PET φίλμ– Χρησιμοποιούνται ειδικά PET φιλμ για την διαδικασία εκτύπωσης DTF. Αυτά τα χαρτιά, σαν ριζόχαρτα, είναι ειδικά επιστρωμένα PET φιλμ για να συγκρατήσουν τα μελάνια και να αποδώσουν την ποιότητα εκτύπωσης που χρειάζεται. Εχουν πάχος περίπου 0.75 mm και δυνατότητα θερμομεταφοράς του μελανιού στο ύφασμα, βάζοντας και πατώντας σε πρέσα θερμομεταφοράς. Είναι γνωστά σαν DTF Transfer Films. Τα φιλμ μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε φύλλα Α3 (για μικρές παραγωγές) και σε ρολά (για πιο μεγάλες ποσότητες). Ένα άλλο χαρακτηριστικό των χαρτιών είναι η δυνατότητα ξεφλουδίσματος μετά το πρεσάρισμά τους στην πρέσα, όταν είναι ακόμη ζεστά ή όταν πρέπει να κρυώσουν. Έτσι υπάρχουν τα hot peel films ή τα cold peel films
- Πρόγραμμα RIP– Το πρόγραμμα στον υπολογιστή είναι βασικό στοιχείο της όλης διαδικασίας. Τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης, μέγεθος περιστροφή, καθρέφτισμα κ.α., η χρωματική διόρθωση και το τελικό αποτέλεσμα στο ύφασμα μετά την μεταφορά, επηρεάζονται άμεσα από το πρόγραμμα. Στην εκτύπωση DTF, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται Raster Image Processor το λεγόμενο RIP. Αυτό ρυθμίζει το πώς θα εκτυπωθούν τα χρώματα και το λευκό και δίνει την δυνατότητα εκτύπωσης στον εκτυπωτή. Βεβαίως θα χρειαστείτε και κάποιο πρόγραμμα σχεδίασης όπως Coreldraw ή Illustrator και πρόγραμμα φωτογραφικής διόρθωσης όπως το Photoshop.
- Κόλα σε σκόνη για DTF – Η κόλα σε σκόνη για DTF είναι μία σκόνη συνήθως άσπρη και χρησιμοποιείται για να κολλήσει το χρώμα του σχεδίου επάνω στο ύφασμα. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες ανάλογα με την λεπτότητα των κόκκων, μετρημένες σε μικρά (microns).
- Μελάνια για εκτύπωση DTF – Μελάνια pigment ειδικά σχεδιασμένα και σε χρώματα Cyan, Magenta, Yellow, Black και White. Το άσπρο μελάνι είναι απαραίτητο στην όλη διαδικασία. Τυπώνεται επάνω στα μελάνια CMYK, “καπακώνει” το σχέδιο και δίνοντας την δυνατότητα να κολλήσει η κόλα επάνω του.
- Αυτόματη μηχανή πουδραρίσματος και τινάγματος κόλας – Η συγκεκριμένη μηχανή είναι για μεγαλύτερες παραγωγές. Δίνει την δυνατότητα να ρίξει την κόλα επάνω στο μελάνι, να “πουδράρει” κοινώς και να χτυπήσει, να “τινάξει” την περίσσια κόλα από το χαρτί. Αλλιώς αυτό το στάδιο της διαδικασίας γίνεται χειροκίνητα
- Θερμοδιάδρομος επικόλησης κόλας και φουρνάκι κόλας – Ένας διάδρομος κύλισης του φιλμ με ειδικά διαμορφωμένο φούρνο λιωσίματος της κόλας στο επάνω μέρος του. Προχωράει με συγκεκριμένη ταχύτητα για να μπορέσει να λιώσει την κόλα επάνω στο μελάνι. Για μικρές παραγωγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό φουρνάκι ψησίματος ή και η πρέσα θερμομεταφοράς με συγκεκριμένη απόσταση από το φιλμ.
- Πρέσα θερμομεταφοράς – Η πρέσα χρησιμοποιείται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, θερμομεταφέροντας τη στάμπα επάνω στο ύφασμα.
Direct to Film Printing (Βασικά βήματα) –
Βήμα 1 – Εκτύπωση στο φίλμ
Τοποθετούμε ένα ειδικό χαρτί το λεγόμενο PET φιλμ στην θέση χαρτιών του εκτυπωτή μας. Χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα RIP στον υπολογιστή μας, τυπώνουμε πρώτα την βάση του σχεδίου μας με χρώματα CMYK και ταυτόχρονα τυπώνουμε λευκό μελάνι από επάνω. Η εκτύπωση γίνεται ανάποδα, mirror.
Βήμα 2 – Πουδράρισμα και τίναγμα κόλας
Σ’αυτό το βήμα τοποθετείται η κόλα σε σκόνη επάνω στην σχεδόν υγρή ακόμη επιφάνεια της εκτύπωσης επάνω στο φιλμ. Το πλεόνασμα της κόλας πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά, τινάζοντας/χτυπώντας το εκτυπωμένο φιλμ. Προσέχουμε η σκόνη της κόλας να απλωθεί ομοιόμορφα επάνω στην εκτύπωση. Βάζουμε ποσότητα κόλας επάνω στο φιλμ και κρατώντας τις δύο άκρες του φιλμ κουνάμε πάνω κάτω, σαν να κοσκινίζουμε. Μετά γυρνάμε ανάποδα το φιλμ και το τινάζουμε, κουνώντας από τις άκρες το φιλμ. Το φιλμ είναι σαν σχήμα U. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και αυτόματα από ειδικό μηχάνημα DTF.
Βήμα 3 – Λιώσιμο της κόλας
Η κόλα που έχει κολήσει επάνω στο μελάνι της εκτύπωσης, από το προηγούμενο βήμα, θερμαίνεται στους 110°-140° Κελσίου για 60-120 δευτερόλεπτα αναλόγως το φιλμ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε τοποθετώντας το φιλμ σε ειδικό φουρνάκι, είτε τοποθετώντας το φιλμ στην πρέσα θερμομεταφοράς, προσέχοντας να έχει απόσταση η επάνω πλάκα 5-7 mm από το φιλμ, είτε σε μεγαλύτερες παραγωγές, αυτόματα από ειδικό μηχάνημα DTF.
Βήμα 4 – Πρώτο πρεσάρισμα- προετοιμασία
Πριν το επόμενο βήμα, απλά πατάμε για πρώτη φορά, μόνο το ύφασμα, σιδερώνοντας το για 2 έως 5 δευετερόλεπτα περίπου. Ετσι εξασφαλίζουμε ότι το ύφασμα δεν θα έχει πτυχές και υγρασία.
Βήμα 5 – Δεύτερο πρεσάρισμα – θερμομεταφορά
Το βασικό πρεσάρισμα, στο οποίο μεταφέρεται στο σχέδιο επάνω στο ύφασμα. Το εκτυπωμένο PET φιλμ με την εκτυπωμένη στάμπα, τοποθετείτε με την κόλα κάτω, στη μεριά του υφάσματος. Πιέζοντας την πρέσα θερμομεταφοράς, η κόλα μαζί με τη στάμπα επάνω της, κολλάει δυνατά επάνω στο ύφασμα. Πατάμε σε θερμοκρασία πρέσας 160° έως 170° Κελσίου για περίπου 15 έως 20 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το στάδιο το φιλμ είναι κολλημένο επάνω στο ύφασμα.
Βήμα 6 – Κρύο ξεφλούδισμα
Αφήνουμε το φιλμ να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το ξεφλουδίσουμε. Επειδή η βάση της κόλας είναι σαν πολυαμίδιο, δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των μελανιών επάνω της και του υφάσματος κάτω της. Μόλις το φιλμ κρυώσει, αφαιρείται από το ύφασμα αφήνοντας την στάμπα επάνω στο ύφασμα, έχοντας μια απαλή και μεταξένια αίσθηση στην αφή.
Βήμα 7 – Τρίτο πρεσάρισμα – φιξάρισμα
Αυτό είναι ένα επιπλέον και προαιρετικό βήμα, που όμως προτείνεται για καλύτερα αποτελέσματα στην υφή, αντοχή και πλύσιμο του υφάσματος. Το εκτυπωμένο και ξεφλουδισμένο ύφασμα, τοποθετείται ξανά στην πρέσα και το ξαναπατάμε για 5 έως 10 δευτερόλεπτα περίπου.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκτύπωσης Direct to Film (DTF)
Δείτε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διαδικασίας DTF εκτύπωσης.
Πλεονεκτήματα:
- Θερμομεταφορά σχεδόν σε όλα τα υφάσματα
- Δεν χρειάζεται προ-επίστρωση
- Καλή αντοχή σε πλυσίματα.
- Απαλή και μεταξένια αίσθηση στην αφή.
- Ευκολότερη και γρηγορότερη διαδικασία σε σύγκριση με την εκτύπωση απ’ ευθείας σε ύφασμα (DTG)
Μειονεκτήματα:
- Η μέθοδος θερμομεταφοράς sublimation υπερέχει σε απαλή και μεταξένια αίσθηση στην αφή, σε σχέση με την DTF εκτύπωση
- Η μέθοδος θερμομεταφοράς sublimation υπερέχει σε ζωντάνια χρωμάτων σε σχέση με την DTF εκτύπωση
Η Master Print & Cut Systems σας προσφέρει όλη την γκάμα αναλωσίμων της παραπάνω μεθόδου εκτύπωσης σε ύφασμα. Μελάνια της Kodacolor Inc ειδικά για DTF & DTG, πλήρως συμβατά με εκτυπωτές που έχουν κεφαλές της Epson όπως i3200, 4720, xp600, tx800, dx5 κλπ. Τα μελάνια της Kodacolor Inc δίνουν ζωντανά χρώματα σε ανοιχτόχρωμα και μαύρα υφάσματα με δυνατή επικάλυψη του άσπρου.
Ολοκληρώνοντας, η τεχνολογία εκτύπωσης DTF, ξεπερνάει τους περιορισμούς μεταφοράς των σχεδίων σε σκούρα/μαύρα και βαμβακερά υφάσματα. Απλή διαδικασία χωρίς pretreatment και οικονομική στην αρχική επένδυση με χαμηλό τρέχων κόστος, αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Αφήστε μια απάντηση